Het ontstaan

Het ontstaan van de wedstrijd

De 1e Lemelerberloop welke is gehouden in november 2019 is ontstaan uit de Gerrit Voortman Lemelerbergloop. Deze loop is gehouden van 2004 en is na 15 jaar in 2018 gestopt.

Om toch een crosswedstrijd op deze unieke locatie te houden heeft ACO van Elderen de organisatie opgepakt en organiseert vanaf 2019 “de Lemelerbergloop”.

Hieronder staat een korte beschrijving over het ontstaan destijds en Gerrit Voortman.

Tijdens een training medio februari 2004 op de Lemelerberg werd er geroepen dat deze berg een prima locatie voor een wedstrijd zou kunnen zijn.

Een paar weken na deze training, kondigde Gerrit Voortman  zijn afscheid aan als wedstrijdloper. Deze mededeling was voor een aantal hardloopvrienden van Gerrit aanleiding om het initiatief te nemen voor een afscheidswedstrijd. En welke locatie leent zich beter voor deze wedstrijd dan Gerrit zijn favoriete trainingslocatie: de Lemelerberg.

De LemelerbergEr werd contact gezocht met het Landschap Overijssel om toestemming te vragen voor deze wedstrijd, ook met als doel om hier een jaarlijks evenement te creëren. Niet alleen het hardlopen was het doel, ook het meewerken aan het in stand houden van dit unieke stukje natuur in de gemeente Ommen.

Hardlopen waarmee gelijk de schaapskudde op de Lemelerberg wordt ondersteund, want van elke inschrijving is één euro bestemd voor deze schapen. Jaarlijks werd de hardloopwedstrijd op de eerste zaterdag van november gehouden.

Gerrit Voortman

Na een imposante carrière is Gerrit Voortman met ingang van 1-1-2005 gestopt als wedstrijdatleet. Op jeugdige leeftijd is deze in Rijssen geboren atleet met hardlopen begonnen. Gerrit Voortman, met zijn karakteristieke geblokte stijl, staat bekend om zijn ongebreidelde drang tot presteren. Op zijn palmares staan talloze overwinningen.

Met name in de noordelijke en de oostelijke helft van ons land stond de inwoner van Steenwijksmoer op vrijwel elk erepodium. Als jongen van 10 jaar raakte hij in Rijssen verslingerd aan ’t hardlopen om vervolgens bijna 32 dertig jaar alles te geven voor zijn geliefde sport. Het leverde een prachtige carrière op. Ook internationaal liet Voortman zich gelden. In 1996 werd Voortman de beste Nederlander in de internationale marathon van Berlijn met een persoonlijk record van 2.21.36. In 1997 won hij met overmacht de internationale marathon van Burg Steinfurt. In 2003 werd Gerrit Voortman Nederlands en Europees Kampioen, veteranen 1 op de halve marathon en tweede op het WK marathon veteranen 1. Op 14 november 2004 was zijn laatste optreden in de marathon tijdens de Jambo marathon in Kenia.