Verslag 2004

Eerste Gerrit Voortman Lemelerbergloop 2004 groot succes!

Start GV Lemelerbergloop 2004Begin dit jaar (2004) heeft hardloper Gerrit Voortman aangekondigd te stoppen met het wedstrijdhardlopen. Deze 41 jarige in Rijssen geboren atleet en tegenwoordig in Steenwijksmoer wonende hardloper heeft een verdienstelijke palmares met als hoogtepunten het jaar 2003. In dit jaar werd Gerrit eerste op het NK halve marathon veteranen, eerste op het EK halve marathon veteranen en tweede op het WK marathon. De aankondiging van Gerrit om te stoppen met wedstrijdhardlopen was aanleiding voor een aantal hardloopvrienden van Gerrit om hem middels een afscheidswedstrijd te bedanken en te belonen voor zijn sportieve prestaties. Als decor voor deze wedstrijd diende de Lemelerberg in de gemeente Ommen. Deze locatie is zijn favoriete trainingslocatie. Aan de beheerder van deze locatie, het Landschap Overijssel, is toestemming gevraagd voor deze wedstrijd. Dit mede met het doel om er een jaarlijkse wedstrijd van te maken. Binnenkort zal met het Landschap een evaluatie van deze wedstrijd plaatsvinden. Voorwaarde voor een jaarlijkse hardloopwedstrijd is onder andere dat de natuur op de Lemelerberg geen blijvende schade mag ondervinden van een hardloopwedstrijd.

Om half drie staan zo’n tachtig genodigde lopers aan de start op de parkeerplaats bij het restaurant van de Lemelerberg. Lopers die Gerrit Voortman een eerbetoon geven voor zijn hardloopprestaties. Vader en zoon Gerrit Voortman staan naast elkaar. Vader Voortman is zichtbaar trots op zijn zoon en op deze bijzondere gebeurtenis: zijn Gerrit krijgt een hardloopwedstrijd aangeboden. Niet minder trots staat moeder Voortman als toeschouwer van dit schouwspel te genieten.
Sylvia Voortman, de vrouw die de successen van Gerrit mede mogelijk heeft gemaakt, heeft de eer om het startschot te mogen geven.
Henry Tibben, Bjorn Geerdink en Eric Borg nemen het initiatief en gaan de strijd met elkaar aan. Achter deze kopgroep komen lopers als Lamko Hulzebosch, Maaikel Geerdink, Adrie Deemter, Leon Sanderman, Jan Wessels, Henk Holland, Egbert Veneklaas. Toppers van nu en toppers van toen. Het parcours bestaande uit vier rondes van 2,5 km is zwaar en heuvelachtig. De meeste toppers van toen besluiten na een paar ronden uit te stappen. Zij hebben hun sportieve plicht gedaan en dat was door hun aanwezigheid omĀ Gerrit een waardig afscheid te geven. Na de vier ronden over de Lemelerberg is de strijd geleverd: Henry Tibben wordt bij de heren eerste in een tijd van 33,09, Bjorn Geerdink tweede in 33,22 en Eric Borg derde in 33,26. Marianne Freriks werd eerste bij de dames in en tijd van 46,23. Gerrit Voortman wist een eervolle zevende plaats te behalen met een tijd van 34,44, zijn vader wordt 40ste en komt moe maar voldaan een goede twintig minuten later over de finish. Waarbij het voor hem speciaal maar ook voor de andere deelnemers gold: deelnemen was belangrijker dan winnen.
Na afloop van deze wedstrijd werd Gerrit door de organisatie van deze wedstrijd nog in het zonnetje gezet. De mogelijke jaarlijkse wedstrijd wordt vernoemd naar deze sportman: de Gerrit Voortman Lemelerbergloop. Een hardloopwedstrijd met naast een sportief element aandacht voor de schaapskudde op de Lemelerberg. Een deel van de opbrengst wordt besteed als steun aan deze kudde. Gerrit en Sylvia kregen als blijk van waardering door de organisatie twee adoptie schapen uit de schaapskudde aangeboden.

 

Terug naar Uitslagen