Ngeno loopt parcoursrecord mis

Lemele- De elfde editie van de Gerrit Voortman Lemelerbergloop kende unieke weersomstandigheden maar ook unieke winnaars met een opvallende finish van de 10,8 km. Op de warmste eerste november sinds mensenheugenis liepen circa 350 atleten hun wedstrijden. De winnaar van de 10,8 km Peter Ngeno liep door onachtzaamheid van hemzelf en zijn begeleider een premie mis voor de verbetering van het parcoursrecord. Mariska Dute voltooide haar triologie Lemelerbergloop met opnieuw de winst.

Danny Koppelman wint
Terwijl de schaapskudde aandachtig toekeek kon de organisatie nog tijdens de wedstrijd een cheque van 400 Euro overhandigen aan de directeur van het Landschap Overijssel dhr. van Olst. Lopen door een natuurlijk omgeving en als dank geld inzamelen voor behoud van dit landschap. Het is een van de unieke eigenschappen van de wedstrijd die in 2004 begon als afscheidscadeau van hardloper Gerrit Voortman. De zon liet haar stralen uitbundig gaan over het schitterende natuurgebied van de Lemelerberg. Bij zomerse temperaturen van circa twintig graden liep de atleten in zomer singlet de wedstrijden. Opvallende winnaar van de 2,5 km in 3.31 was Ruben Koppelman. De jonge atleet uit Hoge Hexel liep even later ook nog mee in de 5,3 km. Daar liet zijn broer Danny Koppelman zien dat hij de regionale top al ontgroeid is. Met speels gemak liep de oudste Koppelman in de tweede zware omloop over de Lemelerberg het deelnemersveld los. Hij won de wedstrijd met een tijd van 18.51 en benaderde daarmee de tijd van topper Jorik van Egdom die vorig jaar een snelste tijd van 18.10 had laten optekenen Op een tweede plaats finishte de HAC’63 atleet Gert Jan Stevens met een tijd van 19.01. Derde werd Phoenix atleet Jeroen Rodenburd die met 19.19 ook nog in de negentien minuten wist te finishen.  Bij de dames ging de winst naar Ellis Bebseler. Zij was met 22.46 de enige atlete die binnen de 23 minuten wist te blijven.Yvonne Meijer verbeterde zich ten opzichte van vorig met een tweede plaats. Zij finishte in 23.24. Agnes Olgers werd met 24.30 de derde dame overall.

Ngeno loopt parcoursrecord mis
De 10.8 km kende een winnaar die bij inschrijving al bekend was. De Keniaan Peter Ngeno was vanaf de start de allerbeste. Meest opmerkelijke was echter zijn finish. Met nog tien tellen te gaan voor verbetering van het parcoursrecord van zijn landgenoot Daniel Yegon uit 2007 (35.29) stak vrolijke hardloper uit Kericho bij het afdalen van de trap naar de finish de handen al in de lucht en verminderde snelheid. Gevolg daarvan was dat hij in zijn onwetendheid, je zou het ook een fout van zijn begeleider kunnen noemen, het parcoursrecord niet verbeterde maar slechts evenaarde. Het deerde hem niet want de vriendelijke Ngeno bleef vriendelijke lachen. Het verschil met de nummer twee Erik Leusink was enorm. Leusink finishte met een tijd van 38.41. Derde in de uitslag werd Leon Sanderman die met een tijd van 39.32 het brons veiligstelde.

Triologie Mariska Dute
Mariska Dute is een nationale subtopper die na een minder voorjaar haar topvorm weer terug heeft gevonden.De atlete uit Borculo liep in grootse vorm naar haar derde zege in de Gerrit Voortman Lemelerbergloop. Haar tijd van 42.32 was haar beste tijd ooit op het geaccidenteerde crossparcours. Waar Ngeno van eenzame klasse was bij de mannen gold dat bij de dames voor Mariska Dute. De frele Borculose liet de concurrentie ver achter zich.  De master Birgit Landewé volgde als tweede in 48.29. De derde plaats ging naar Penelope Hope met 50.21. Als eerbetoon voor haar unieke  triologie mocht Mariska Dute een replica van de wisselbeker mee naar huis nemen.

Bron: Hardloopnieuws.nl