Het ontstaan

Het ontstaan van de wedstrijd

Gerrit Voortman MonacoTijdens een training medio februari 2004 op de Lemelerberg werd er geroepen dat deze berg een prima locatie voor een wedstrijd zou kunnen zijn. Gerrit Voortman antwoordde dat je hiervoor nooit toestemming zou krijgen van het Landschap Overijssel, de eigenaar/beheerder van de Lemelerberg…

Een paar weken na deze training, kondigde Gerrit Voortman op een emotionele manier zijn afscheid aan als wedstrijdloper. Lichaam en geest konden na 20 jaar topsport, als amateur, te hebben bedreven niet meer datgene wat hem voor ogen stond. Deze mededeling was voor een aantal hardloopvrienden van Gerrit aanleiding om het initiatief te nemen voor een afscheidswedstrijd. En welke locatie leent zich beter voor deze wedstrijd dan Gerrit zijn favoriete trainingslocatie: de Lemelerberg.

De LemelerbergEr werd contact gezocht met het Landschap Overijssel om toestemming te vragen voor deze wedstrijd, ook met als doel om hier een jaarlijks evenement te creëren. Niet alleen het hardlopen was het doel, ook het meewerken aan het in stand houden van dit unieke stukje natuur in de gemeente Ommen.

Zo werd de “Gerrit Voortman Lemelerbergloop” geboren. Hardlopen waarmee gelijk de schaapskudde op de Lemelerberg wordt ondersteund, want van elke inschrijving is één euro bestemd voor deze schapen. Jaarlijks zal de hardloopwedstrijd op de eerste zaterdag van november worden gehouden.

Gerrit Voortman

Na een imposante carrière is Gerrit Voortman met ingang van 1-1-2005 gestopt als wedstrijdatleet. Op jeugdige leeftijd is deze in Rijssen geboren atleet met hardlopen begonnen. Gerrit Voortman, met zijn karakteristieke geblokte stijl, staat bekend om zijn ongebreidelde drang tot presteren. Op zijn palmares staan talloze overwinningen. Op zaterdag 6 november 2004 met de eerste “Gerrit Voortman Lemelerbergloop” een afscheid in stijl.

Gerrit VoortmanMet name in de noordelijke en de oostelijke helft van ons land stond de inwoner van Steenwijksmoer op vrijwel elk erepodium. Als jongen van 10 jaar raakte hij in Rijssen verslingerd aan ’t hardlopen om vervolgens bijna 32 dertig jaar alles te geven voor zijn geliefde sport. Het leverde een prachtige carrière op. Ook internationaal liet Voortman zich gelden. In 1996 werd Voortman de beste Nederlander in de internationale marathon van Berlijn met een persoonlijk record van 2.21.36. In 1997 won hij met overmacht de internationale marathon van Burg Steinfurt. In 2003 werd Gerrit Voortman Nederlands en Europees Kampioen, veteranen 1 op de halve marathon en tweede op het WK marathon veteranen 1. Op 14 november 2004 was zijn laatste optreden in de marathon tijdens de Jambo marathon in Kenia.